Sunday, November 30, 2008

Elmali Turta




Birkac hafta once turta yaparim niyetiyle aldigim elmalari kullanmam kismet oldu da, sonunda soz verdigim turtayi yapabildim. Aksamda diger Turk arkadaslari cagirip evde bir toplanti yapalim hem turtamizi yiyelim hem cayimizi icelim dedik. Bir arkadasim tarifini istedi, bloga bakarsin artik vermiyorum burdan dedim. :))

Neyse sozu fazla uzatmadan malzeme listemle yapilis kismina geciyim. Bir kere sunu soyliyim herseyi goz karari yapan biriyim o yuzden gramajlara cok takilmamanizi tavsiye ediyorum.

Malzemeler:

Hamuru icin;
5 su bardagi un
1 su bardagi toz seker
3/4 cay bardagi kadar zeytinyagi
( biz burada en saglikli olarak kullanabilecegimiz
zeytinyagini kullaniyoruz tereyagimiz olmadigi icin)
fakat 200gr. kadar tereyagi kullanabilirsiniz
eger tereyagi bulabiliyorsaniz. :)
Bu arada cok daha lezzetli olur eminim...
3 yumurta
2 yemek kasigi yogurt
Yarim paket kabartma tozu

Marmelati icin;
6 elma
Bir tatli kasigi tarcin
1 su bardagindan biraz fazla seker
(istenilirse icine findik kirabilirsiniz, ben kullanmamistim)

Yapilisi;
Ilk once elmalarin kabuklarini soyup rendeliyorsunuz, sonrasinda pisireceginiz tavaya alip uzerine sekerini ve tarcinini ilave ettikten sonra ocaga koyup elmalar suyunu salip marmelat kivamina geldiginde ocaktan alip sogumaya birakiyorsunuz. Hamur malzemelerini yumurtasini,, yagini, yogurdunu, sekerini, ununu, kabartma tozunu sirasiyla karistirip yumusak bir hamur elde ediyorsunuz. Yarisindan biraz fazlasini guzelce yaglanmis tepsiye yayiyorsunuz, oteki parcayida buzlukta 15 dakika kadar bekletiyorsunuz. Bu arada soguyan marmelati tepsideki hamurun uzerine yayiyorsunuz. Buzluktan cikardiginiz kalan hamur parcasini marmelatin uzerine rendeliyorsunuz. Guzel bir sekil cikiyor ortaya. Bu kalan parcayi elinizde yada oklava yardimiyla yapabileceginiz seritler halinde de koyabilirsiniz marmelatin uzerine, ben her ikisini de yaptim. Sonrasinda tepsimizi 190 derecelik firina veriyoruz. Pisme suresi 25-30 dakika.
Simdiden afiyet olsun...





8 comments:

Anonymous said...

valla elmalı turta yı hiç ama hiç sevmem ama senin elinden muhallebili, muzlu, bir şey yapmıştın.Hatırlarsan gercekten adı damagımda hadi gelde yap gine ne olur!!? SÜMEYYE

^Turquoise^^^ said...

Ahh canmm.. Geliyim insallah, iste her zaman yaparim. :) Soyledgin tatlinin adi MUZLU SEVDA. Iyiki hatirlattin ya, onu da ekliyim tariflere insallah..

_~~_der-u-ni_~~_ said...

eet bncede ekLe ...
sümeyye abLa gerçekten çok güseLdi o tatlı ağır ama yemesi zevkLi...

^Turquoise^^^ said...

Yok caniiiimm...
Neresi agirdi, sutlu tatli iste, ama ben muzunu fazla koyunca tabi biraz agir oluyordu. Yarim porsiyon az koydugumda cok daha hafif olmustu...
Sut aldik gecende sutcuden, insallah ondan yapicam yaa...
Buradakilerde bir tatsin su Muzlu Sevdadan. :)

Anonymous said...

Eee süt aldık kaynattık dolapta bekliyor.. Bugün muz alalım o zaman da yapalım kuzum, lütfen yani!..
Asıl yoruma ev sahipliği yapan tarifi de unutmayalım, elmalı turta, Iranlı Mina abla ve Hasan abinin de dillerine destan oldu.. Yaşşa yaşşa!..

Anonymous said...

valla merve hanım bloğunuzdada herşey var çok sevdim ben burayı (: takipçisi olurum.
inşallah bu temponuzu kaybetmezsiniz.

^Turquoise^^^ said...

Cok tesekkurler alakaniz icin.. Bu tempoyla surdurmek istiyorum hatta Rabb'im izin verirse daha farkli seylerde planliyorum... Tekrar tesekkurler.. :))

Anonymous said...

İNŞALLAH MERVE KARDEŞİM BİZİ SEVİNDİRİYOSUN BÖYLE HAYATINDAN KESİTLER YAZINCA ... ((: